top of page

Her finder du grundig information om, hvad en designmanual er, hvorfor den er et vigtigt
grafisk værktøj og hvordan den spare dig MANGE penge, både på den korte og lange bane.

Designmanual

Hvorfor er en designmanual SÅ vigtigt?

Først og fremmest:
 Hvad er en designmanual og hvad skal man bruge den til?

 

En designmanual er en knivskarp beskrivelse af de designretninger, formsprog, billedtyper, farver og former, som en virksomhed må benytte i sin markedsføring. En manual, som klart beskriver hvordan virksomheden ser ud (grafisk), og som kan sendes til en hver grafiker på jordkloden, som via manualen, vil kunne fremstille f.eks. en annonce, der passer perfekt ind i resten af designet.

Findes der en standard for, hvad en designmanual skal indeholde?
Ja og nej.

Som udgangspunkt, bør en designmanual indeholde logo i alle brugbare afskygninger og et par eksempler på, hvordan logoer IKKE må benyttes.

Der skal være eksempler på de farver og grafiske former, som virksomheden gerne må benytte - her er det vigtigt, at der er mange eksempler, så man giver muligheder for forskellige designkrav, hvis ens produkter skal optræde i eksternt materiale eller i miljøer som, af den ene eller anden årsag, kræver specielle forhold.

 

Der skal være eksempler på forskellige basisprodukter, der benyttes i kommunikation og markedsføring, både den fysiske og digitale, så en hver grafiker, uden yderligere forklaring, kan kopierer elementer, tilpasse dem og leverer materiale, som passer ind i virksomhedens designlinje. 

 

Dette sikrer, at en virksomhed kan får udført grafisk arbejde i hele verden, uden at grafikerens personlige smag påvirker designet, samt sikre at alle elementer passer ind i samme design og æstetiske sans, benytter samme fonte, billedtyper, formsprog og så videre. 

Eksempler på designmanualer fra Gul Hund

Designmanual: Heiko Stumbeck 

Designmanual: Sima Innovation

Designmanual: Ringtved

So far, so good

Herefter vil en designmanuals indholde forskellige elementer, alt efter virksomhedens behov. 

 

Hvis en virksomhed er rendyrket B2C (eks. en butik), vil der være eksempler på annoncering, plakater, SoMe posts, butiksuniform, vinduesdekoration, website mm. 

 

Hvis virksomheden primært er B2B (eks. fabrikant) vil der være mere fokus på indsalgsmateriale, website, merchandise, bildekorationer, visitkort, emballager mm.

 

Rent praktisk:

En designmanual skal følge med tiden og altid være opdateret. Derfor er det en god idé, IKKE at have den som print eller PDF, men altid have den f.eks. i skyen eller som opdateret fil på hjemmesiden. Det sikrer, at man altid benytter den nyeste version.

 

Alle corporate-farver skal være defineret i
CMYK, RGB, PANTONE og Hexadecimaler.

 

Logoer og grafiske elementer skal laves som AI, EPS, PNG og JPG format i alle farveversioner.

 

Billedbank: Det er en god ide at have en masse billeder frit tilgængeligt, som eksterne partnere kan hente. Både produktbilleder, brand-billeder og personbilleder. Det sikrer, at man ikke frister nogen til at benytte lavtopløselige "web billeder", når jeres virksomhed omtales i eksterne medier.

 

Konklusion:

En god designmanual er både en økonomisk og tidsbesparende investering for din virksomhed.

Med en klar og opdateret designmanual får du:

•    Hurtigere arbejdsprocesser: Grafikere, både internt og eksternt, kan hurtigt og nemt skabe materiale, der passer perfekt til virksomhedens designlinje – uden behov for omfattende briefings eller korrektioner.

•    Ensartethed i markedsføringen: Uanset hvem der producerer materialet, sikrer designmanualen, at alt visuelt materiale følger samme stil, farver, fonte og formsprog, hvilket styrker virksomhedens brandidentitet.

•    Besparelser på omkostninger: Når grafikere arbejder ud fra en detaljeret manual, minimeres fejl og misforståelser, hvilket reducerer behovet for dyre og tidskrævende rettelser.

•    Global anvendelighed: Manualen gør det muligt for samarbejdspartnere over hele verden at levere design, der passer ind i virksomhedens visuelle profil, uden at personlig smag forstyrrer helhedsindtrykket.

 

Kort sagt: En veludført designmanual sikrer hurtigere produktion, færre fejl og et stærkere, mere professionelt brandudtryk – hvilket i sidste ende sparer både tid og penge.

bottom of page